Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия одобри план за включване на Бундесвера във военните действия срещу ИДИЛ

| обновено на 01.12.15 в 12:27
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Германия одобри план за включване на Бундесвера във военната кампания срещу групировката ИДИЛ в Сирия.

Канцлерът Ангела Меркел обеща помощ на Франция след терористичните нападения в Париж.

Военният министър Урсула фон дер Лайен изключи сътрудничество с армията на президента Башар Асад, но допусна, че някои от неговите привърженици могат да вземат участие в дълготрайното решение на сирийския проблем.

1200 германски войници, четири до шест разузнавателни самолета „Торнадо” и сателитно разузнаване. Това са силите, с които Германия ще се включи във войната срещу Ислямска държава. Освен това за защита на френския самолетоносач „Шарл де Гол” германците ще предоставят своя фрегата. Германски танкери ще зареждат френските бомбардировачи.

Решението на правителството, което бе одобрено от всички коалиционни партньори тази сутрин, трябва да бъде гласувано и в Бундестага. Одобрението е сигурно – „за” ще гласуват всички депутати от управляващата коалиция между ХДС и ГСДП.

Правим това, което е най-нужно от военна гледна точка и може да бъде оправдано от политическа, обясни външният министър Франк-Валтер Щайнмайер. Само с бомби и ракети обаче няма да победим тероризма, нужно е политическо решение, посочи още той. Затова най-важното е на преговорите във Виена да вземат участие всички политически актьори в региона. Целта на антиислямистката коалиция е да се предотврати окончателното рухване на сирийската държавна система, заяви още Щайнмайер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!