Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 340 хиляди лева бяха отпуснати за възстановяването на 126 къщи в Мизия

Снимка: Светослав Цветанов

Над 340 хиляди лева от междуведомствената комисия бяха отпуснати за възстановяването на 126 къщи, засегнати от опостушитнелното наводнение в Мизия преди повече от година. По-голяма част от пострадалите от бедствието обаче нямат обезщетения, защото не могат да кандидатстват пред комисията.

Голяма част от отпуснатите средства - над 300 хиляди лева са за укрепване на 109 жилищни постройки, засегнати от бедствието в Мизия. Най-голямата сума е около 8 хиляди лева, а най-ниската - 800 лева. Друга част от определеното от междуведомствената комисия - над 30 хиляди лева е за премахването на 17 къщи, които са паднали или са опасни за живеене след бедствието.

За държавна помощ, която е до размера на данъчната оценка на имота, се кандидатства само за дейности, които са разписани в индивидуален конструкторски план за засегнатия обект и след предоставяне на фактури за разходите. Стотици пострадали в Мизия обаче нямат финансова възможност да вложат пари, за да покрият тези изисквания и затова не кандидатстват за обезщетения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!