Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томас де Мезиер: Бежанците в Германия ще станат 1 милион до Коледа

Томас де Мезиер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Потокът бежанци към Германия е намалял рязко през последните седмици. Миналата сряда в страната са пристигнали 50% по-малко бежанци от седмицата преди това - само 3567. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер на среща със своите колеги от германските провинции.

Причините за това сериозно намаляване на бежанския приток е зимното време и бурите в Егейско море, но вероятно и затягане на контрола по турската граница, обясни Томас де Мезиер.

Де Мезиер предупреди колегите си, че не трябва да приемат намаляването като трайна тенденция, а да се работи то да се превърне в постоянна такава.

На конференцията на вътрешните министри беше договорено Германия да затегне правилата за даване на бежански статут и за сирийци, след като през последната година за тях важаха по-различни правила. Те трябваха само да попълват причини за бягство от родината си.

Германските миграционни служби обаче в бъдеще ще интервюират отново всеки кандидат за бежански статут, за да преценят дали няма злоупотреба с идентичност.

Прогнозираният брой от 800 000 бежанци в Германия за тази година вече е надхвърлен и официално регистрираните вече са 950 000, съобщи още Де Мезиер. До Коледа се очаква те да преминат 1 милион.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!