Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният етнографски музей в София организира безплатни коледни прояви за децата

Утре и в неделя служители от Националния етнографски музей в София организират за деца безплатни прояви, свързани с българските коледни традиции.  

Децата ще правят сурвачки, коледни, новогодишни картички, хлебчета и гевречета. Всички изработени предмети остават за децата. Доктор Елена Воденичар, уредник в националния етнографски музей:

Ние ще предоставим всички консумативи, необходими за тази дейност - дрянови клонки, прежди за сурвачките, пуканки, за картичките - най различни хартии, брашно, за да омесим тези обредни хлябове. Колегите фолклористи ще разучават коледарски песни с децата. Сурвачката трябва да  бъде бяла, с пуканки украсена, с червена прежда, чесънче задължително против уроки. Картичката трябва да бъде също така весела, защото ние се поздравяваме с Весела Коледа и Нова Година.

Организирането на проявата е част от концепцията на националния  етнографски музей "За образование в музея". По време на ателиетата, децата и гостите ще могат да разгледат и трите изложби: "Магия от Тракия", "От киноцентъра до музейната витрина" и "Дар, власт и политика".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!