Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново по-тежко обвинение за убийците на 18-годишния Тодор Йорданов

| обновено на 14.01.16 в 18:17
Снимка: БГНЕС

Окръжната прокуратура във Враца повдигна по-тежко обвинение на братята, които се разследват за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов. Днес в града по нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров,  беше изпратен екип от специализирания отдел на Върховната прокуратура. Тази вечер във Враца ще има  протестно шествие, организирано от съучениците на починалия дванайсетокласник.

Два часа и половина след пристигането във Враца на екип от седмина прокурори от специализирания отдел на Върховната прокуратура беше съобщено, че срещу братята, уличени за убийството на 18-годишния Тодор, ще бъде повдигнато по-тежко обвинение, което предвижда и доживотна присъда. Говорителят на ВКП  прокурор Румяна Арнаудова категорично отхвърли промяната да е в резултат от обществения натиск и обясни, че разследващите не са преставали със събирането на нови доказателства, което е довело до този резултат:

Днес когато прокурорът беше запознат с допълнително събраните доказателства, бяха установени 28 охлузвания по тялото и главата на починалото момче. Това е предварително заключение и съвсем недаващо отговори и на същинските за наказателния процес въпроси. Интезитетът на ударите, които са били нанасени, свидетелите, които дообогатяват фактическата обстановка, са променили решението на наблюдаващия прокурор, който премина към по тежко обвинение -  умишлено убийство по хулигански подбуди.

От ключово значение за разследването и крайното обвинение е назначената съдебно-медицинска експертиза, която ще бъде готова до 15 дни. В тази връзка пристига във Враца мобилна лаборатория на националното следствие и екип от четирима лекари светила от съдебната медицина, каза прокурор Арнаудова.

Тези вещи лица ще извършат допълнителна аутопсия на починалото момче. Поставили сме им множество въпроси, основните, от които са каква е причината за смъртта и налице ли е причинно-следствена връзка между нараняванията и настъпилия най-тежък резултат.

Днес беше потвърдено, че при боя между убитото момче и двамата братя е имало взаимна размяна на удари и че разследваните имат леки телесни повреди. Срещу агресията и в памет на починалия Тодор, тази вечер съучениците му организират шествие по улиците на града.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!