Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестно шествие в памет на убития Тодор се проведе във Враца и София

В четвъртък вечерта във Враца се проведе протестно шествие, организирано от съучениците на починалия дванайсетокласник Тодор Йорданов. Въпреки повдигнатото по-тежко обвинение за предумишлено убийство по хулигански подбуди на двамата братя, разследвани за смъртта на 18-годишния младеж, проявата събра стотици врачани.

Шествието беше организирано във "Фейсбук“ под надслов "Да спасим бъдещето на България“. Около 1000 души преминаха по централната пешеходна улица във Враца със запалени свещи в ръце. Шествието спря на мястото на трагичния инцидент, където съучениците на Тодор поднесоха 50 бели рози. Те са избрали именно това цвете като символ на изгубената невинност на 18-годишния Тодор. Проявата беше подкрепена и от по-възрастни врачани. Някои от тях споделиха пред “Хоризонт”, че децата на България трябва да бъдат запазени. На площад “Христо Ботев“ и на място на жестокия побой, довел до смъртта на момчето, множеството почете паметта му с минута мълчание, на колене.

Протест “Солидарни с приятелите на Тодор от Враца“ събра около 50 души пред Съдебната палата в София. Чрез проявата си хората изразяват гражданската си позиция и възмущение срещу агресията и неспособността съдът и институциите да защитават обществения интерес.

Не подкрепям начина, по който се развива цялата наша съдебна система и начина, по който процедира нашата прокуратура. Всяко едно събитие, което бива осветено от медиите, завършва още по-нагло и с още по-пародиен край.

Имаме убито момче и същевременно лека телесна повреда и по непредпазливост то е убито. Това е абсолютно безочие и наглост. Това коментира Кирил, който е един от участниците в протеста.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!