Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът пусна братята Иван и Десислав Дамянови под домашен арест

| обновено на 15.01.16 в 19:44
Снимка: БТА

Врачанският окръжен съд реши братята Иван и Десислав Дамянови, уличени в убийството на 18-годишния Тодор, да бъдат оставени под домашен арест. Прокуратурата поиска да бъде наложена най тежката мярка "задържане под стража", защото се разследват за тежко престъпление, което предвижда доживотен затвор. Според обвинението има реалност те опасност да извършат и друго престъпление, защото при трагичния инцидент те са демонстрирали мъжество на улични бойци в ръкопашен сблъсък с 18-годишен младеж. 

В мотивите на съда е посочено, че предварителното заключение към медицинската експертиза категорично отхвърля тезата, че ударите при побоя са предизвикали смъртта. Съдът е приел, че няма предпоставки братята да се укрият, защото имат постоянни адреси дълго време, семейства, и постоянна работа. След края на заседанието Десислав Дамянов, разказа своята версия за случилото се. Според него, те не са удряли момчето, въпреки разигралата се разпра между тях, опитали са се да го задържат. "Аз не съм убиец, защото до последно се борех за живота на момчето и се опитах да му извадя езика" - беше категоричен Десислав, на когото му прилоша до припадък в съдебната зала. Братята изказаха съболезнования и съжаление за случилото се. От 15.30 чсаса следобед, когато започна гледането мярката, край съдебната палата има насъбрало се множество от съученици, приятели и близки на починалото момче и жители на града. Протестиращите се заканиха с гражданско неподчинение, заради постановената по-лека мярка за неотклонение и заявиха, че искат справедливост. Говорителят на Окръжния съд Снежана Наумова беше категорична, че са подложени на огромен обществен и медиен натиск. Това не помага за обективност, каза тя и припомни, че никой не може да раздава присъди, освен съда. Това го прави само съдията, въз основа на събраните доказателства и вътрешното си убеждение. Само това е пътят към така желаната съдебна реформа, каза в заключение Снежана Наумова.

От защитата се позоваха на заключенията на съдебните лекари, че нанесените 28 удара по тялото на момчето не са причинили смъртта му, а от какво е починало то предстои да изясни съдебно-медицинската експертиза. Според адвокатите на двамата братя, работата по делото е подложена на голям обществен и медиен натиск и за повдигнатото ново по-тежко обвинение няма обосновани предположения и доказателства. Те бяха категорични, че то е наложено, за да бъде взета по-тежката мярка. Основната им теза беше, че те са нападнати от 18-годишния Тодор и дествията им са били в условията на неизбежна самоотбрана.  

Днес стана ясно, че двамата братя са с чисто съдебно минало въпреки първоначалната информация от полицията. Пред съда братята изразиха съжаление за деянието си, казаха, че не са престъпници и че искат да им бъде наложена мярка "домашен арест". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!