Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приток на Тунджа заля над 1500 дка земеделски земи край с. Веселиново

Снимка: БГНЕС

С близо метър и половина се покачи нивото на река Тунджа при Елхово. В горното течение на реката са залети над 1500 дка земеделски земи. Нивото на реката в района е значително повишено през последните 48 часа, но не се очакват големи разливи.

В по-горното течение разливи има, тъй като някои от притоците на Тунджа са били много пълноводни и са излезели от коритата си. Проблеми основно е създала река Мочурица, която е наводнила около 1500 дка земеделски земи с есенни култури в района на село Веселиново.

Кметът на община Тунджа Георги Георгиев съобщи, че се предвижда разработката на трансграничен проект с общината в Одрин за превантивни мерки за недопускане на бедствени ситуации.

Тук става въпрос за средства за наблюдение, изграждане на Оперативен център в тази връзка, наблюдение на нашите потенциално опасни язовири, наблюдение на поречието на Тунджа.

Стойността на проекта ще е близо 1,2 млн. лева, а целта е да бъдат избегнати наводнения както в над 10 села на община Тунджа, така и в ниските части на Одрин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!