Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Танев депозира оставката си в понеделник или вторник, става съветник към правителството

| обновено на 30.01.16 в 18:01
Тодор Танев
Снимка: БГНЕС

В понеделник или вторник Тодор Танев ще депозира оставката си като министър на образованието. Той каза това пред "Хоризонт" след среща с премиера Бойко Борисов в ранния следобед:

Премиерът заминаваше за Бургас, затова тя беше кратка. Беше уговорена от гражданите, представители на Реформаторския блок, които са народни представители. Срещата беше главно да се чуя с премиера и те да окажат необходимата подкрепа, за да се покаже, че нещата имат една и друга страна и различни мотиви. Бях изслушан.

Министърът категорично заяви, че не е съгладен с мотивите, с които премиерът е поискал оставката му:

Изречението, че систематинчно ние нещо не правим в министерството се тълкува по най-различен начин. Не съм съгласен с някои от тези тълкувания.

Танев каза, че на срещата не е била обсъждана друга кандидатура за поста министър на образованието, освен тази на Меглена Кунева

След пристигането си в Бургас премиерът Борисов заяви, че  министърът ще продължи да работи като съветник в правителството. Борисов обясни, че това решение е взето след днешната му среща с Тодор Танев и предтавители на Гражданската квота на Реформаторския блок и заяви, че очаква новата номинация за министър да бъде подкрепена и от Гражданския съвет на РБ. Съжалявам, че експерт като Тодор Танев трябва да подаде оставка и то по мое искане, за това,че не можа да обясни на обществото реформата, която прави, каза още той:

Днес разговарях с него, но поради това, че екипът му и самият той не съумяха да комуникират с обществото правилно, това, което възнамеряват да правят, възникнаха напрежения и в много градове и в народа - казано простичко. Защото, сега да говорим за „съжителство“, за „съвместимост“, за неща, които всеки българин в паметта си пази добре най-малкото възбужда, какви ли не националистични пориви и дори агресия...

50 милиона лева ще бъдат осигурени за великденски добавки на пенсионерите заради натрупан бюджетен излишък през януари, заяви премиерът Борисов

В петък, засекохме за месец януари, края, финансовите постъпления в държавата от борбата с контрабандата -   954 милиона, сме събрали повече пари за Бюджета от януари 2015-та. Близо милиард повече! Затова, мога от сега да кажа, че първото, което съм възложил на финансовия министър, е да се подготви за Великден пак да дадем 50 милиона и кусур за нашите баби и дядовци, майки и бащи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!