Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продажбата на торовия завод на "Химко" е в ход

Купувачът е дружество, свързано с Пеевски и Ирена Кръстева

Снимка: БГНЕС

Кметът на Враца Калин Каменов ще търси среща с евентуалните нови собственици на торовия завод "Химко", заради големия обществен интерес към съдбата на бившия химически гигант.  Междувременно стана ясно, че в Окръжния съд официално е депозиран доклад от синдика на фалиралото дружество, че е в ход продажбата на завода на дружество, свързано с Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. 

Наблюдаващият съдия на производството по несъстоятелност на „Химко“ вече е получил официално доклад от синдика на фалиралото дружество, че е в ход продажбата на торовия завод. Единственият купувач, който се е явил на търга и, според приетата процедура, е внесъл задатък от 1 милион лева е дружество, свързано с депутата Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. Сделката трябва да бъде приключена до 20 март. Дотогава трябва да бъде изплатена и по-голямата част от тръжната цена на завода в размер на 11,7 лева.

От съда посочиха, че проверките на ДАНС и  прокуратурата по сигнала на американския инвеститор Ян Аронов за корупционни практики при осребряването на активите на фалиралото дружество да възпрепятстват продажбата.

Междувременно, в отговор на въпрос на "Хоризонт", кметът на Враца Калин Каменов каза, че ще търси среща с новите собственици поради значимостта на "Химко" за града:

Ако не бъда потърсен, то аз много скоро ще потърся  такава среща, за да разбера какво ще се случва в комплекса. Проучвах вариантите през Министерство на енергетиката. По непотвърдена информация има идея там да се възстанови част от мощностите, които са работили някога, но това ще бъде много малка част от завода. Все още незнаем каква и точно каква е идеята какво точно ще се произвежда там. Но, наистина, има инвестиционен интерес там да има производство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!