Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Язовирите в Ямболско са с достатъчно свободни обеми

Язовирите на територията на Ямболска област имат достатъчно свободни обеми и не се очакват проблеми при пролетното снеготопене, съобщи за "Хоризонт" областният управител Димитър Иванов

Ние нямаме язовир в аварийна ситуация, който да застрашава живота и здравето на дадено населено място или община. Имаме предписания, голяма част от тях са изпълнени. Останаха няколко язовира, на които трябва да се почистят откосите и язовирните стени. Един от язовирите е в село Пчела, другият Недялско - Карали. Има още един на Челник, на който трябва да се свършат тези мероприятия по почистването на тревите и на дърветата, които са около тях, язовирът, който е на Тамарино също трябва да се почисти.

На територията на Ямболска област има над 240 язовира, като само четири са държавни, а другите са общински и по-голямата част от тях са отдадени на концесия. Димитър Иванов увери, че състоянието на водоемите непрекъснато се наблюдава и се контролира свободният обем.

Изпускането на язовир "Жребчево" няма да причини наводнения като миналогодишните, уверяват от "Напоителни системи" - Сливен. Сега водоемът е пълен малко над половината от капацитета си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!