Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С изложение на полифлорен мед и пчелни продукти в Козлодуй отбелязват празник на меда

| обновено на 20.02.16 в 10:04
Снимка: БТА

В Козлодуй се провежда осмото издание на празника на меда. Традиционното събитие се организира от местните пчеларски дружества и държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци", което извежда от експлоатация малките блокове на атомната централа.

Днес е вторият ден на празника на меда в Козлодуй. Централно място в събитието заема изложението на полифлорен мед и пчелни продукти в Козлодуйския район. Производителите дават възможност за дегустация на различните видове мед и информация за полезните му свойства. Представени са още лечебни и козметични изделия, създадени на основата на пчелни продукти, със сертификат за авторство, домашно приготвено сладко от диви плодове и колекция от художествени предмети в духа на традиционните български занаяти.

Идеята за празник на меда в Козлодуй, е на местните пчелари и на държавното предприятие "Рало", което извежда от експлоатация малките блокове на Атомната централа и изгражда хранилище за радиоактивни отпадъци. Намерението е, да се покаже, че атомните съоръжения не оказват влияние на отглеждането на пчели в района, които са изключително чувствителни към екологично чистата среда, както и на производството и пазарната реализация на козлодуйския мед.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!