Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН утвърди държавния план-прием за следващата учебна година в Ямболска област

Снимка: Росен Ракаджиев

Министерството на образованието утвърди държавния план-прием за следващата учебна година в Ямболска област. Учениците след завършен седми и осми клас ще бъдат разпределени в 43 паралелки.

В петте общини на областта са утвърдени 21 паралелки за прием след VII клас и 23 паралелки с прием след VIII клас, съобщи началникът на Регионалния просветен инспекторат в града инж. Красимир Стоилов. Преди година министерството  утвърди 22 паралелки след седми клас, но бяха реализирани – 18, и 24 - след VIII, от които бяха сформирани 20 паралелки.  Сега броят на седмокласниците 1033 и отново се очаква борба за всяко едно завършващо дете.

С влизането на системата на делегираните бюджети от 1 януари 2008  година, се очакваше една лоялна конкуренция между училищата и особено в частта държавен план- прием. За съжаление през тези 7 години аз не съм наблюдавал такава реална конкуренция.

Другият проблем за областта са ниските оценки, които учениците получават на матурите. Средният успех на ямболските ученици през последните години е сред най- ниските в страната.

Общо взето в учителските среди всеки обвинява предния тип училище. Значи средните училища обвиняват основните, основните- началните, началните - подготвителните в детските градини. Това нещо не бива да съществува. За резултатите ще можем да говорим, след като приключи учебната година, след като приключат изпитите  по национално външно оценяване, включително и държавните зрелостни изпити.

През новата учебна година се планира се да бъдат формирани и шест паралелки със задочна и една с вечерна форма на обучение след VIII клас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!