Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват еднодневните договори на наетите за ръчен труд селскостопански работници във Враца

Снимка: РАДИО ВИДИН

Промените в Кодекса на труда от миналата година позволяват сключването на еднодневни трудови договори за не повече от 90 дни само в селското стопанство и то за ръчен труд при обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула. 

Инспекцията по труда във Враца започва масирани проверки за еднодневните трудови договори на наетите за ръчна работа в селското стопанство с началото на кампанията по рязането на лозята и овощните дървета и подготвителните работи в зеленчукопроизводството. От Инспекцията ще следят за незаконно наети работници в тези дейности, поясни началникът на Врачанската инспекция Румен Младенов:

Започваме масирани проверки по тези обекти, а ние ще следим дали изпълнението на дейностите е от хора, работещи без трудови договори или с граждански, което е прикрито трудово правоотношение. Напомням, санкциите са от 1 500 до 15 000 лева.  

Младенов напомни на желаещите сезонна работа в селското стопанство, че е в техен интерес да сключват еднодневни трудови договори с работодателите. Това не ги лишава от правото на социални помощи и обезщетения за безработица, а им дава допълнителни права.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!