Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на артистите и БАРОК подписаха споразумение за увеличение на заплатите за работещите в театрите

Във Враца председателите на Съюза на артистите и на работодателите в областта на културата Христо Мутафчиев и Атанас Попдимитров подписаха споразумение за увеличение на заплатите на работещите в театъра с 12 на сто от първи април.

Директорът на Врачанския театър Анастас Попдимитров в качеството му на председател на Асоциацията на работещите в областта на културата и председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев се договориха за социални и трудови гаранции за работещите в областта на театъра. Христо Мутафчиев поясни:

Подписахме споразумение, което визира повишаване на заплатите на работещите в театрите, говорим само за членове на Съюза на артистите в България, с 12 % от 1-ви април, като, разбира се, това не е последното увеличение. Да не говорим, че сме се подписали и под общо споразумение да няма никакви съкращения в театрите.

Съюзът на артистите ще продължава да отстоява интересите на българския театър в диалога с държавните институции, беше категоричен Христо Мутафчиев в отговор на отправени към него обвинения от актьори:

Цялото ръководство на Съюза на артистите твърдо стои против това българският театрален институт да бъде закрит и унищожен. И ние отстояваме тази позиция и то доста години и на консултативни съвети по театър и съвети към Министерството на културата, и вътрешно в Съюза на артистите като организация и с наши изявления. Така че да бъда обвиняван за убийство на българския театър е някак неморално.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!