Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противоречиви реакции на споразумението между ЕС и Турция за справяне с бежанската криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че усилията на Европа за справяне с бежанската криза са насочени в правилната посока.  Освен това тя се обяви за определяне на отделни квоти за бежанците от Ирак.

Агенцията за бежанците към ООН обаче предупреди, че споразумението може да е в разрез с международните закони за миграцията и защита на човешките права. Колективното прогонване на чужденци е забранено, съгласно Европейската конвенция за човешките права, подчерта директорът на агенцията Венсан Кошете
Признавам, че малко се уморих да слушам за мними или нелегални имигранти, когато знаем, че 91 процента от хората, пристигащи в Гърция са афганистанци, иракчани и сирийци. Те бягат, за да спасят живота си, бягат от конфликти или от нарушаването на човешките им права, а не са хора, търсещи по-добро икономическо бъдеще.
Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди също заяви, че е "дълбоко загрижен" от споразумението, тъй като не са ясни гаранциите за защита на бежанец по силата на международното право. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Европейският съюз и Турция договориха съвместни принципи за решаване на бежанската криза

Европейският съюз съгласува с Турция основните принципи за съвместно разрешаване на миграционната криза. След приключилата тази нощ в Брюксел среща между евролидерите и премиера на Турция Ахмед Давутоглу , стана ясно, че Европейският съюз е..

обновено на 08.03.16 в 08:26