Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две трети от българите са против ново строителство в защитените територии

65 на сто от българите смята, че трябва да има забрана за ново строителство в защитените територии, сочи проучване, проведено от организацията "Световен фонд за дивата природа". Кои са основните проблеми пред българската природа, според анкетираните, обясни Веселина Кавръкова от организацията:

Това е изсичането и унищожаването на горите на първо място, непроменен проблем. Незаконното строителство е друг въпрос, който много вълнува хората, презастрояването на планините и Черноморието. И третото нещо, което се посочва като голям проблем, е замърсяването със смет и битови отпадъци. През 2014-а ги попитахме, според тях, опазването на природата, дали пречи на икономическото развитие. 70 процента от хората смятат, че опазването на природата  не е за сметка на икономическото развитие, а даже напротив. 

Интересно е също да се види кои институции и кои организации хората имат очакване да опазват природата. В България това е нещо, което вече две поредни проучвания питаме. И на първо място това са екологичните организации с над 50 процента очакване да опазват природата, след това се нареждат местните институции и централните държавни институции с по-нисък процент, накрая са научните институции, бизнесът и политическите партии със съмнително малко доверие в ангажимента им към опазване на природата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!