Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москов се обяви за критерии, по които да бъде отчитана дейността на личните лекари

Личните лекари няма да бъдат глобявани за изчерпани направления

| обновено на 30.03.16 в 12:35
Снимка: БГНЕС


Личните лекари няма да бъдат глобявани за изчерпани направления. Това увери министърът на здравеопазването Петър Москов по време на изслушването му от Народното събрание за проблемите в сектора.

Москов се обяви за критерии, по които да бъде отчитана дейността на личните лекари:

Всичко, което касае качеството на лечението, всички тези процедури, отчитащи качеството на дейността не само на личния лекар, но и нагоре по системата, трябва да бъдат детайлно разписани в методиката на Касата. И това е ангажимент, който също съм поел, за да няма административен натиск върху това нещо. Защото има случаи, в които пациентът не изпълнява наложената от личния лекар терапия. Тогава личният лекар не е в основата на това, че здравното състояние е влошено, нежеланието е на пациента да действа така. Друго, което Касата ще върне в методиката си е, отмяната на възможността личните лекари да бъдат санкционирани и глобявани за надвишаване на регулативните стандарти. Това означава, че те имат брой направления. Когато те ги надвишаваха, досега Касата ги глобяваше. Сега Касата ще върне едно забравено правило, което е добро и винаги е било искане на личните лекари - когато на ниво Районна здравна каса се изчерпат общо количествата направления, тогава вече влизат в сила санкциите. 

Лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че не е доволен от обясненията на министър Москов. Според Миков казаното издава неразбиране на проблемите в здравеопазването:

Този министър е издал преди два дни една заповед, с която е възложил на лечебните заведения, независимо дали са частни или държавни, да правят графици и да преглеждат. Това показа за пореден път, че в здравеопазването в България положението става военно. Призоваваме министър-председателя и управляващото мнозинство да прекратят тази война срещу здравето и живота на българските граждани, която днес се води.

Министърът на здравеопазването беше поканен в парламента, за да даде разяснения за протестите на личните лекари. Това стана по искане на БСП. По-рано председателят на партията Михаил Миков обясни защо е необходимо изслушването на Москов пред НС: 

В страната настъпва доста кризисна ситуация с лечението на гражданите. Милиони граждани се засягат от протестните действия, които в момента протичат. Какво се случва, какви мерки се предприемат, докога ще продължава този хаос в здравеопазването? Смятам, че това е въпрос, който засяга милиони български граждани и е добре и Народното събрание да има информация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Общопрактикуващите лекари продължават протестите въпреки подписания анекс към Националния рамков договор

Протестите на общопрактикуващите лекари от страната продължават въпреки подписания от Здравната каса анекс към Националния рамков договор , който трябва да влезе в сила от първи април. Към действията на колегите си днес се присъединяват медици от..

обновено на 30.03.16 в 14:27