Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложба в "Музейко" показва деца от Център за настаняване от семеен тип в София

Деца от Център за настаняване от семеен тип от квартал Слатина в София за първи път се показват на фотографии пред публика. Техните снимки присъстват в изложбата  „Да запазим достойнството и уникалността на различието“ в Детския научен център Музейко. Идеята на изложбата е посетителите на Детския научен център "Музейко" да се сприятелят с децата и младежите от Центъра за настаняване от семеен тип в Слатина, а те от своя страна да намерят приятели. Представени са фотографиите на 6 деца с това, което обичат да правят. Две от тях идват от село Могилено.

Весела Банова, терапевтичен директор на Сдружение "Дете и пространство"заяви:

Това наистина е истинската деинституционализация - не само затваряне на домовете за деца и младежи с увреждания, но излизане от анонимната грижа. Факт е, че можем да им намерим приятели и да съберем усмивки, когато показваме красивите им фотографии.

Автор на фотографиите е клиничният психолог Ралица Тарантарова.

Аз изградих връзка с всеки един от тях, особена, специална."

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза при откриването на изложбата, че в София има 74 услуги за деца и възрастни с разрични увреждания, а тази година предстои да се открият още пет:

Новият център, който работи буквално от месец в Красно село, е настанен в място, което до преди години беше Дом за деца, лишени от родителски грижи. Тази дейност по деинституционализацията в София се случва и тя е реалност.

Изложбата може да бъде видяна до 10 април в Детския център "Музейко".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!