Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверка за незаконна сеч на гори на Бачковския манастир

Фотоколаж: Вергил Митев

Подаден е сигнал за изсичане на гори на Бачковския манастир. Прокуратурата в Чепеларе е възложила проверка.

Сигналът в прокуратурата е подаден от представиотели на Бачковския манастир, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив.

РПУ в Чепеларе трябва да извърши проверка за изсичане на манастирски гори след прекратяване на договор с фирма наемател, осъществявала тази дейност в района на чепеларското село Павелско до 19 февруари тази година.

На служителите на полицията е разпоредено да изяснят какви са били договорените отношения между фирмата и Бачковския манастир - наемодател, издадено ли е  позволение за сеч, извършвана ли е такава дейност и извозван ли е дървен материал след връченото предизвестие за прекратяване на наемните отношения, както и по каква причина това се е случило.

Според приложените документи, към сигнала, договора за наем между манастира и фирмата - наемател е бил сключен на 2 юли 2013 година и е прекратен на 19 февруари 2016 година. До момента са снети обяснения от наемателя. Предстои да бъде разпитан и собственикът на имота, както и да бъдат изискани приобщени документи по случая.

Срокът за приключване на проверката е 30 дни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!