Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма конфликт в здравеопазването, но лекарите бягат от контрола, смята премиерът

Снимка: БГНЕС

Зад протестите на лекарите стоят интересите на тези, които не желаят да има ефективен контрол върху изразходването на парите в здравната система. Това обяви на брифинг в Сандански премиерът Бойко Борисов, който присъства на откриването на ранно християнски археологически парк.

Според министър-председателя конфликт между здравното министерство, Здравната каса и лекарското съсловие няма: 

Поне моето впечатление е, че повече бягат от контрола, който искаме да сложим по дейностите, защото хилядите лекари и медицински работници искат и по-добро възнаграждение. То може да дойде, като се спестяват пари от тези, които по един или друг начин източват болници, каси и всичко останало. 

Пръстовият идентификатор не е просто част от реформата, а ключов момент за контрол върху средствата, изразходвани за здраве, каза премиерът и даде аналогичен пример със съпротивата в парламента при въвеждането на персонален идентификатор за гласуване: 

Имаше същата съпротива в българския парламент. Вие самите като журналисти давахте почти всеки ден как се гласува с чужди карти. 

Въпреки че застана зад здравната реформа, Борисов не освободи от отговорност министър Петър Москов:

От тук нататък всичко е в ръцете на министър Москов и аз се надявам той да съумее да обясни всяко свое действие, всяка своя наредба. Той е диалогичен човек. Ако беше лесна реформата, Радан Кънев щеше да стои в управлението.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!