Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на май е в сила забрана за улов във вътрешните водоеми в страната

До края на май е в сила забрана за улов във вътрешните водоеми в страната. Това каза в Бургас изпълнителният директор на Агенцията по рибарство и аквакултури Янчо Янев. По думите му контролните органи започват засилени проверки за нарушители. 

Над половин тон незаконно уловен калкан е иззет от инспектори на Агенцията по рибарство и аквакултури от началото на годината досега. Част от деликатесната риба е открита при нелегалното й транспортиране. Шест километра бракониерски мрежи, поставени в морето, също са иззети от контролните органи, каза Янчо Янев.
Има още какво да се желае в борбата с бракониерския улов на риба в България изобщо. Начинът е от наша страна само борбата по Закона за рибарство и аквакултури. Заловени бракониери им се налагат актове по Закона за рибарство и аквакултури. Ако има рецидив, ние ги предаваме на следствените органи и те преценяват дали да образуват срещу тях други досъдебни производства.
Новата оперативна програма, която се казва „Морско дело и рибарство“, се забавя и не е ясно кога ще стартира, казаха още от Агенцията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!