Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български превозвачи ще блокират всички гранични пунктове с Гърция за Великденските празници

Снимка: БГНЕС

Български превозвачи ще блокират всички гранични пунктове с Гърция за Великденските празници. Решението им е в отговор на февруарските протести на гръцките фермери, които близо месец възпрепятстваха движението на ТИР-овете по границите с България. Тежкотоварните автомобили ще спрат движението още от 29 април, научи "Хоризонт". 

Още по време на февруарската блокада от страна на гръцките фермери нашите превозвачи се заканиха да затворят границата в началото на летния туристически сезон. От Българското сдружение за международни превози дори си направиха ефектен пиар на граничния пункт "Кулата", като раздаваха флаери с послание "Да останем у дома за Великден", "Да бъдем патриоти". Месец и половина след най-дългата блокада в 10-годишната история на проблема, случаят като че ли беше забравен. До днес, когато трите организации на международните превозвачи , обединени в асоциация на свое извънредно заседание решиха да изпълнят заканата си, обяви Миролюб Столарски:

На 29 април в 10 часа ще блокираме границата, може би до след Гергьовден. Основанията са ни такива, че ЕК ни уведоми, че това са двустранни отношения, които ние трябва да си решим и понеже не само гръцките фермери имат барбекюта и ние имаме барбекюта и никой не се обърна да ни компенсира нашите загуби. Нека сега да видим и гръцката държава, като има малко загуби, да видят как е. 10 години на нас непрекъснато ни блокират границите гръцките земеделци, заради това, че те имали някакви проблеми, и ние имаме проблеми в момента, например, че ЕК има двоен аршин.

По последна информация блокадата ще бъде до 7 май включително.Тя ще бъде и на шестте гранични пункта с Гърция, ще засегне всички видове превозни средства и в двете посоки, каза Столарски и уточни режима - 20 часа спиране на движението, 4 часа пропускане. По примера на гръцките фермери няма да се уточнява предварително часовият пояс за вдигане на блокадата. Превозвачите не са счели за необходимо да информират писмено българските институции за решението си и казаха, че не очакват държавата да им попречи, защото правителството е показало ясно, че е на тяхна страна.

От Съюза на международните превозвачи обясниха за "Хоризонт", че причината за действията на българските превозвачи са февруарските протести на гръцките фермери и загубите за бранша.

72 часа по-рано ще бъде обявяван график на пропускане на автомобилите, за да знаят пътуващите как да съобразят времето си за придвижване, обясни за "Хоризонт" Илиян Филипов - от Съюза на международните превозвачи:

Идеята в момента е около 20 часа да бъде блокирана границата, по 4 часа на денонощие, по същия начин, както работиха гръцките фермери.

От транспортния бранш смятат, че е редно и туристическият бранш в южната ни съседка да понесе загуби, както българските фирми през февруари:

Последователни сме в действията си и твърдо решени на 29-ти в 10 часа да има блокади. Затрудняваме пътуванията на български граждани, за което се извинявам, но все пак в България има доста красиви места, на които българските граждани могат да почиват. Със сигурност ще има загуби и при нас, така е, но загубите са значително по-малко, тъй като са все пак неработни дни в България - обясни Илиян Филипов - от Съюза на международните превозвачи.

Автобусните превозвачи също не са се отказали от намерението си за предупредителен протест на 26 април в София.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!