Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запалиха олимпийския огън за игрите в Бразилия

| обновено на 21.04.16 в 16:06

Олимпийският огън за летните игри в Бразилия беше запален в Гърция. С това започва щафетата по пренасяне на пламъка до Южна Америка. Гръцкият гимнастик, който е световен шампион на халки, Елефтериос Петруниас запали огъня и предаде факела на двукратния олимпийски шампион по волейбол с Бразилия - Жиован Гавио.
Президентът на МОК Томас Бах заяви, че игрите в Рио де Жанейро ще се проведат в свят "разтърсван от кризи", но ще отправят послание на надежда. 
Днес пишем история. За първи път Олимпийските игри ще се проведат в Южна Америка и това доказва колко са универсални.  Олимпийските игри са истински дар от древните гърци за цялото човечество. Олимпийският огън е древен символ на мир и хармония и на силата на човечеството да се обединява въпреки различията си.
 Около 12 хиляди ще са факлоносците, докато олимпийският огън достигне Бразилия. На територията на Гърция пламъкът ще премине през  бежански лагер в Атина в знак на съпричастност с мигрантската криза. 

Щафетата с олимпийския огън на територията на страната-домакин ще стартира на 3 май и ще завърши на 5 август на стадиона на откриването на игрите – „Маракана”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!