Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба припомня за наводнението във Враца на 1 май преди 60 години

Изложба с архивни снимки припомня за голямото наводнение във Враца и околностите преди 60 годиши, причинено от скъсана стена на хвостохранилище. Бедствието се смята за най-голямото у нас, възникнало след производствена авария. Наводнението отнема живота на стотици, ранените са около 2 хиляди души, а материалните щети са за милиони левове. Тогавашната власт скрива причините за бедствието и реалния размер на щетите, въпреки общата мобилизация за преодоляването им. 


Наводнението тръгва от хвостохранилището на флотационната фабрика във Врачанския балкан, припомня Веско Лазаров:
Това е стена, която е насипна, откъсва се и към 11,15 ч. някъде 500 000 тона вода се устремява към Враца.
Водната стихия се движи по поречието на река Лева около половин час в продължение на 20 км. Наводнява с.Згориград и части от града, разрушава стотици къщи, инфраструктура и комуникации.

Чавдар Савов обяснява:
Вълната дава един натиск, като вятър, и точно той духа къщите. Един моторист беше хвърчал през вълната и вдигаше тревога и тогава от един рейс бяха успели да изхвърлят децата на брега. При обявяване на една нормална тревога , жертвите щяха да бъдат една трета или една четвърт. 

Тревога, въпреки предварително отчетената опасност не е дадена заради първомайската манифестация, а година по-рано е било установено, че стената е пред скъсване. Официално жертвите са над 100 души, но има обосновани съмнения, че са много повече. Година по-късно за трагедията са осъдени четирима от ръководството на мината, но скоро са помилвани.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!