Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Московски: Между 600 и 800 души от БДЖ-Товарни превози трябва да бъдат съкратени

| обновено на 11.05.16 в 17:55
Снимка: БГНЕС

Между 600 и 800 души от БДЖ-Товарни превози да бъдат съкратени. Това предвижда оздравителният план за дружеството след невъзможността то да бъде приватизирано. Там в момента работят около 3500 души. Утре министърът на транспорта Ивайло Московски ще обсъди ситуацията със синдикатите и с ръководството на БДЖ и на БДЖ-Товарни превози.  

Колкото по-дълго държим компанията, ако мога така да се изразя, във въздуха, без решение каква ще й е съдбата, толкова по-лошо за нея, защото те на практика не могат да сключват дългосрочни договори, споразумения, тъй като всеки един потенциален клиент на компанията иска някаква сигурност да има, чакайки постоянно да стане приватизация, лишава от възможността компанията това да се случва, така че, ако утре всички страни, които имат интерес от развитието на компанията, всички синдикати и ръководството на БДЖ стигнем до единна позиция, ще започнем, такъв план имаме разработен. Той включва, разбира се, в себе си процес на оптимизация, но считам, че ще намерим сечението и баланса между начина това да се случи. Оперативната загуба на компанията намалява, но в крайна сметка тя си е една оперативна загуба. Към настоящия момент около 3 500 човека работят в компанията БДЖ -Товарни превози. Става въпрос за оптимизиране на персонал в границите между 600 и 800 човека.

Московски обясни как най-безболезнено могат да бъдат направени съкращенията: 
Първо ще бъде направен анализ, да може безпроблемно да се следва някаква логика за хората, които предстои да бъдат пенсионирани и след това, разбира се, ще се водят разговори със синдикатите и ръководството, като при всички положения, оперативният персонал ще бъде максимално запазен. Плюс това не говориме за шоково такова освобождаване на хора. Ще бъдат направени разчети и план как това да се случи, но без това няма как да мине, трябва да има оптимизация на персонала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!