Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Димитров: 2,2 милиона души живеят под границата на бедност от 296 лева

| обновено на 13.05.16 в 17:54
Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС

Близо 78 на сто от българите живеят под необходимата издръжка на живот на член от домакинството от 557 лева, сочат изчисленията на КНСБ. От тях 2,2 милиона души живеят под границата на бедност от 296 лева, допълни президентът на КНСБ Пламен Димитров

47,7% са тези, които успяват да докарат доход на лице от домакинството между границата на бедността и издръжката на живота. 3,4 милиона българи са в тази група, като доходите на близо 1/4 от тях гравитират между границата на бедността и 390 лева, т.е. означава, че те са по-скоро по-близко до тези, които са бедните

В същото време се увеличава броят на четиричленните домакинства, които разполага с месечен доход на човек по-висок от издръжката на живот от 557 лева. Те са около един милион и 600 хиляди българи, допълни Виолета Иванова, експерт в Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ.
Този ръст фактически отговаря и на ситуацията на пазара на труда, защото през последните години е ясно, че се търсят все повече квалифицирани работници и които са по-високо заплатени. Това донякъде задълбочава и деференциацията и подоходните неравенства между домакинствата.
През 2015 година средната работна заплата се е увеличила с 46 процента спрямо 2008, а минималната работна заплата с близо 50 процента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!