Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалище "Кирил Маджаров“ в Смолян отбелязва 150 години

Снимка: Иван Соколов

150 години отбелязва читалище "Кирил Маджаров“ в смолянския квартал "Устово". Читалището е първото в Средните Родопи, основано през 1866 година от възрожденеца Димитър Македонски. През далечната 1938 година първите самодейци от народния хор в "Устово" пеят шест родопски песни за първи път в ефира на радиото, тогава Радио София, разказва доцент д-р Христо Гиневски, който събра историята на читалището в книга по повод юбилея. Той е и председател на културната институция повече от 20 години:

4 възрожденски вестника пишат за нашето читалище. 

За 150-годишната си история читалището има общо 30 председатели, а първият е Димитър Македонски:

Той разпределя и децата в класове, но той, заедно с първенци, оглавява борбата за църковна независимост. Църквата "Св.Богородица", втората църква, 1866 г., е осветена за първи път в Родопите не от гръцки владика, тогава все гръцки владици са освещавали църквите в Родопите, а от 12 български свещеника, които заместват един владика, защото все още нямаме тогава български владика.

Първата сграда на читалището е построена с помощта на хората от цялото селище:

Те купуват земята, тогава земята е била един хан. Държавата им помага, ходят по София, молят отвсякъде, откъдето могат търсят пари и намират от фирми, които търгуват. Без помощта на населението читалището нямаше да оцелее 150 години.

Днес е кулминацията на юбилейните чествания.

 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!