Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Николова: България трябва да намали емисиите на парникови газове с най-малко с 40% до 2030 година

Атанаска Николова
Снимка: БГНЕС

Основните базови мощности за енергийната ни система са централите, които произвеждат ток от въглища и никой не си помисля да ги закрива, заради спазването на изискванията по пакет "Климат - енергетика" на Европейския съюз. Тези мощности трябва да са в съответствие с изискванията на Евросъюза, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.


Реформирането на европейската схема за търговия на емисии, при която трябва да се определят и квотите, ще има неблагоприятни последствия за държавата, коментира заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева:
България е една от държавите, която ще бъде много засегната от предстоящите промени, тъй като нашето производство първо е ориентирано в малки и средни предприятия и второ е нениско разходно ориентирано към въглеродните емисии. В преговорите становището на България е насочено към това за нас квотите да са нулеви по отношение на малките инсталации и малките предприятия.

Заедно с останалите страни-членки и нашата държава трябва да намалява емисиите на парникови газове с най-малко с 40% до 2030 г. с приемането на Рамката по климат и енергетика на ЕС, допълни заместник-министърът на околната среда Атанаска Николова:
Участваме успешно в Европейската схема за търговия с емисии на парникови газове със 127 инсталации и приходите от тази търговия на квоти се използва за стабилизиране на участието  на възстановяемите източници на енергия в енергийния микс на страната.

Заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков заяви по време на дискусията: "Климатичните изменения и предизвикателствата пред българския бизнес и заетостта", че страната е шампион в света по намаляването на емисиите на парникови газове с 53% спрямо 1958 г., но заради срива в икономиката с около 40 % е намалението на работните места за 25 години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!