Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха правилата за избор на нов състав на КЗК

Икономическата комисия в Парламента прие правилата за избор на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Предложенията за председател, заместник-председател и членове на КЗК ще се правят единствено от народните представители или от парламентарните групи. Неправителствените организации ще имат възможност да правят номинации само чрез депутатите или чрез политическите партии в парламента.

Да има проверка за принадлежност към Държавна сигурност, което беше добавено допълнително към предишната процедура. Срокът за номинации да бъде 21 дена, ако за дадена позиция няма кандидатура или единственият кандидат се оттегли, това да не спира процедурата, настоя Мартин Димитров от Реформаторския блок.

Последното предложение произтече от първия опит за избор на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията, когато заради оттеглянето на единственият кандидат за председател Росен Желязков, процедурата трябваше да тръгне от начало.  Мандатът на действащият сега състав на регулатора изтече в края на октомври миналата година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!