Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломанти от НХА аранжираха над 30 свои платна в залите на кюстендилската художествена галерия

Регионална библиотека "Емануил Попдимитров" - Кюстендил

Осем дипломанти от катедра “Склуптура” при Националната художествена академия, бивши студенти на проф.Ангел Станев, аранжираха по своеобразен начин над 30 свои платна в залите на незавършената повече от 30 години част на кюстендилската художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора". 
Творбите са от защитата на магистърската степен на дипломантите през февруари 2016 г.. Сред тях се открояват трите гипсови квадрата на Светлин Демирев и испирацията от корабни мачти, сътворена от Галя Благоева, повлияни от картини на Сирак Скитник, както призна тя на откриването на експозицията из огромните халета като потискащ лабиринт халет, станало в навечерието на 24-майските празници. 
Така и осмината дипломанти се оказват последователи на академик Светлин Русев, който още през лятото на 2012 год. би тревога като предизвикателно насели мухлясалите и прашясали и с пажини, обрушения и с ужасно "излъчване" от атмосферните влияния стени на недостроеното крило на галерията-храм на Майстора, за което все не се намират средства. След Светлин Русев и кюстендилският художник Свилен Блажев реши с изложба да алармира културното министерство, евентуални спонсори, че повече не може да се чака и търпението на местните живописци е изчерпано - галерията трябва да бъде завършена. Проект на общината от м.г. за преустройство на тази част от сградата, която вече се руши и отвън, все още не може да се реализира - необходими са около 7 милиона лева, вероятно няма да бъдат осигурени скоро, казват от администрацията



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!