Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемът с унищожаването на парк "Бедечка" в Стара Загора стигна до парламента

Проблемът с унищожаването на парк "Бедечка" в Стара Загора, заради намерението за изграждане на жилищен комплекс бе обсъден в комисията по регионална политика в Народното събрание. 

Представители на организацията "Да запазим Бедечка" настояха да се намери друго решение и да бъде запазен парка в Стара Загора. Те предложиха проектът за строителство на жилищен квартал да се реализира на друг общински терен.

Политологът Първан Симеонов, който е част от групата опитваща да спре строителството в "Бедечка" посочи:

Въпросният подробен устройствен план беше обнародван, по мои спомени, четири месеца след приемането му. При това, не беше обнародвано пълното решение, което съдържаше три точки. Оставям настрана факта, че една от точките беше решението да се промени.

Адвокат Александър Коджабашев представи също аргументи в защита на парк "Бедечка":

Имаме данни, че на територията на парк Бедечка" има десетки защитени видове. Не е ясно, защо е било решено да не се извършва екологична оценка. Мога да ви кажа предполагаемата причина - заявителят не е описал точно състоянието на биологичното разнообразие. Кой е заявителят? Заявителят са собствениците, а те имат интерес да се строи.

Представители на собствениците и на инвеститорите, които искат да строят жилищен комплекс  в парк "Бедечка" предложиха да се изградят зелени площи на друго място. Димитър Димитров коментира:

Неформалната група "Да запазим Бедечка" излече далеч от очертанията на собственото си предназначение. Зад благовидния предлог за борба за повече паркове и зеленина в Стара Загора постепенно се очерта истинската й цел - дестабилизиране на гражданското общество в Стара Загора, чрез настройване на общественото мнение срещу един полезен за развитието на града проект.

От община Стара Загора коментираха, че биха могли да опитат да се намали процента на застрояване в парк "Бедечка".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!