Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудовите доходи у нас могат да достигнат 50% от европейските до 2030 година

| обновено на 06.06.16 в 15:43
Снимка: БГНЕС
Българските доходи ще достигнат половината от европейските едва през 2030 година, показват изчисления на икономистите на БАН. Те представиха втората част от годишния си доклад за развитието на икономиката у нас. Дори нарастването на доходите от труд на българите няма да спре мигрантския поток към страните с по-висок стандарт. Сметките на икономистите показват, че доходите у нас растат с по-високи темпове отколкото в Европейския съюз.

Годишният доход за семейство с двама работещи на пълен работен ден и две деца - 2001 година у нас е бил 19 пъти по-нисък. Следва процес - 2014 година, при който ясно се вижда догонващата динамика на доходите от труд в България. Така през 2014 година доходът от труд за същия вид семейство е вече 6,2 пъти по-нисък. У нас нарастването е с близо два пъти, в ЕС - то е само 15 %, каза проф. Искра Белева от Института за икономически изследвания на БАН.

Растат и паричните преводи от българските емигранти към страната. През миналата година в икономиката на България от чужбина са постъпили над 1 милиард лева, каза проф. Белева:

Тенденцията е устойчива и тя се превръща в модел от оцеляване на българските семейства в модел на трудова реализация.

Така от трудовия пазар се изключват половин милион от българите, предимно млади хора, които не учат, не работят и не търсят работа. Освен това, зависимостта на парите от чужбина се отразява зле на икономическия растеж на регионите, твърди проф. Веселин Минчев:

Зависимостта от разселите в чужбина по-скоро бута тези области надолу. Не се осигурява поминък, хората продължават да напускат, стават все по-зависими от трансферите в чужбина и не всички, вероятно, ще се сринат, но част от тях ще се сринат на ниво Видин, Монтана, Силистра.

Данните са от годишния доклад за икономиката на България.

Подробности по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!