Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на собствениците на малки ВЕИ централи пред НС

Собствениците на малки ВЕИ централи протестират пред Народното събрание. Заради промените в Закона за енергетиката, с които цената на "зеления ток" рязко намалява, собствениците заплашиха със крайни действия.

Протестиращите са собственици на ВЕИ централи, изградени със средства по Програмата за развитие на селските райони, но в инвестициите са вложени и между 30 и 50 на сто собствени средства. Държавата е гарантирала, че 20 години ще изкупува електроенергията от възобновяемите източници на преференциална цена, която сега драстично пада. Така малките централи се оказват пред фалит.

Аз лично съм съкратил трима човека. Толкова съм наел, толкова съм съкратил. Осигуровки вече не се плащат. ДДС вече не се плаща. Най-вероятно ще се стигне до несъстоятелност. Приходите ни са орязани с между 70 и 80 процента от първи август миналата година. Парите, които ни плащат за тока, не ни стигат да си платим застраховките в полза на Фонд "Земеделие", за да можем да изплащаме кредитите, които сме взели за нашето самоучастие, обясняват протестиращи.

Собствениците дори не могат да фалират, защото са задължени по програмата да изпълняват своите бизнес планове. Изходът:

Ще се самозапаля. Няма какво да направим повече. И да спрат да ни наричат енергийна мафия. Ние сме 40-50 киловата, ние сме кокошкарите, ние сме малките.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!