Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многохиляден протест срещу излизането на Великобритания от ЕС тече в Лондон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Надежда, че Брекзит-ът може да бъде предотвратен, изразиха участници в днешния многохиляден протест срещу излизането на страната от Европейския съюз в Лондон. Около 40 хиляди души се събраха в центъра на британската столица със знамена на ЕС и плакати с лозунги като "Аз съм с ЕС" или "Обичам ЕС". 
Шествието тръгна от Парк лейн и се придвижва към парламента. Участниците в марша са предимно млади хора и  споделят, че се чувстват излъгани от резултата на референдума за членството на страната в ЕС. 
Изненадан съм от резултата като цяло, но мисля, че той изразява недоволството на народа от ситуацията, в която се намира, а не е разбиране за връзката ни с Европа. Така че според мен това беше зле информирано решение.
Смятам, че сериозно икономическо решение беше оставено да се вземе от хората. И имам чувството, че ни излъгаха. Кампанията беше много пропагандна с много лъжливи твърдения на политиците и затова хората сега смятат, че не са били чути. Но референдумът не е законово обвързващ, парламентът ни е суверен и има правото да го пренебрегне, затова от депутатите ни зависи да вземат правилното решение.
60 % от жителите на Лондон гласуваха за оставане на Великобритания в ЕС. Някои от организаторите на протеста смятат, че Великобритания може да се откаже да приеме резултата от референдума и припомнят, че все пак "парламентът има последната дума по въпроса. Други дори настояват за второ допитване, тъй като резултатът се дължал на "преувеличения и дезинформация".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!