Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабни акции в Германия срещу употребата на слово на омразата в социалните мрежи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската полиция обискира 60 жилища в 14 провинции, в които са били открити нацистки символи и литература. Така за първи път в историята си властите в страната осъществиха акция срещу интернет хейтърите - хората, които използват активно словото на омразата в социалните мрежи.

Причина за хайката е главоломно увеличаващият се вербален радикализъм, съобщиха от Министерството на правосъдието в Берлин.

11 мъже - на възраст между 36 и 62 години, са заподозрени в употреба на символи на противоконституционни организации. Независимо един от друг те са разпространявали реч на омразата в интернет, като са писали расистки текстове и са призовавали за саморазправа с бежанци и чужденци.

Полицията е обискирала и жилища на хора, които принадлежат към противозаконната фейсбук група "Велика Германия”, като в тази връзка са заподозрени 40 души.

Не бива да допускаме тази реч да отрови обществения климат, посочи президентът на германската криминална служба Холгер Мюнх, който поясни, че с прииждането на бежанци случаите на престъпна, мотивирана от омраза, политически крайнодясна реч в интернет са се повишили многократно.

Според криминалистите нападенията на бежански домове в Германия са резултат на радикализиране, което започва още в мрежата. Затова и властите смятат да преследват хората, проповядващи насилие в интернет. 

Насилието в каквато и да е форма, включително и вербална, няма да бъде толерирано по никакъв начин, подчерта по повод акцията германският министър на правосъдието Хайко Маас.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!