Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 60 сигнала за мъртви делфини по Южното Черноморие за годината, 23 от тях – в последните дни

Снимка: БГНЕС

23 мъртви делфини бяха открити само за последните три дни по Южното Черноморие, съобщиха от РИОСВ - Бургас. Най-много умрели бозайници са намерени през почивните дни в района на солниците в Бургас. Седем са открити изхвърлени от морето в Ахелой и Поморие, а по един – на плаж "Силистар" в Резово и на "Алепу" в Созопол. Сигналите са подадени от туристи. Няма съмнение за умишлено посегателство, категорични са от РИОСВ.

В понеделник отново са установени два мъртви бозайника на плажовете в Ахелой и в района на Солниците в Бургас. Подадени са и два сигнала за делфини в плитчините, уточниха от Екоинспекцията. Те са изведени в открито море със съдействието на общини, граждани и спасители. Последният такъв случай е от преди дни, когато помощ е оказана на делфин, излязъл на централния плаж в Поморие. От началото на годината са постъпили 60 сигнала за мъртви делфини по Южното Черноморие. През цялата 2015 година броят им е бил 56, а през 2014-а – 21.

От Регионалната екоинспекция не се ангажират с причина за масовия мор на делфини, но според еколози, това е сигнал, на който институциите трябва да обърнат сериозно внимание. Атанас Русев от сдружение "Да запазим Корал" заяви, че причината за смъртта на делфините е човешката дейност:

Той, делфинът, няма как да бъде убит след като е, така, нарязан, защото първо трябва да бъде уловен. Причината за смъртта на всичките тези случаи, за които става дума е следствие улавяне в рибарски мрежи. Това е установено без никакво съмнение.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

От началото на годината са констатирани 91 случаи на мъртви делфини по българското Черноморие

От началото на годината са констатирани 91 случаи на мъртви делфини по българското Черноморие, а тенденцията за завишена смъртност се очертава заради случаите от отминалия уикенд, когато са били открити повече от 20 мъртви делфина. Това обяви в..

публикувано на 19.07.16 в 11:43

Къмпингуващи и Община Царево спорят за такса от 1,12 лв. на ден

Такса "Смет" или такса "Палатка" събира Община Царево на къмпинг "Корал", алармират от сдружение "Да спасим Корал". В предаването „Хоризонт до обед“ Атанас Русев от сдружението съобщи, че 18 души са били глобени, или по думите му рекетирани с по сто..

публикувано на 19.07.16 в 11:20