Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До септември приключва проучването на Перперикон

Снимка: БГНЕС

Очаква се до края на археологическия сезон учените да проучат напълно Акропола на Перперикон, а тази седмица приключват разкопките на Мисионис край Търговище. Очакванията са свързването на археологическите обекти в тези  части на България да развие културния туризъм.

Акрополът се проучва от 17 години и в началото на септември се очаква неговото изследване да приключи напълно. Вече имаме цялостната структура на града, до 3 метра крепостни стени, Южната порта, Западната порта, тази Североизточна порта, Портата на Двореца-светилище, каза проф. Николай Овчаров.

Най-интересните находки, които са намерени тук, са чифт женски бронзови наушници от XIII век, пръстен от римската епоха и тока от конска муниция от IV-V век. 

Това е една малка част от находките, които имаме тази година, имаме стотици вече инвентарни номера, множество монети, множество железни предмети и неща от цветни метали, както и стотици малки маниста от стъкло и от полускъпоценни камъни,  каза още проф. Овчаров.

През тази седмица ще приключат разкопките на средновековния град Мисионис край Търговище. Археологическите проучвания в Североизточна България и свързването на обектите в туристическа дестинация ще доведат до развитието на културния туризъм в района.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!