Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едва 18 общини са подготвили проекти за инсталации за разделно събиране на биоразградими отпадъци

Снимка: БГНЕС
Само 18 общини са подготвили проекти за инсталации, в които разделно се събират биоразградими отпадъци. За финансиране на такива проекти са предвидени близо 98 милиона лева по оперативната програма "Околна среда".

Целта на проектите е да се намали количеството на зелените и биоразградимите отпадъци, които се изхвърлят в депа. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 7,4 милиона лева, а минималния – до 3,4 милиона лева. Подпомагането зависи от капацитета на съоръженията, които ще бъдат купени. Инсталациите ще са с капацитет от 2 хиляди до 20 хиляди тона годишно. Ще се финансира закупуване на необходимото оборудване и техника за разделно събиране, както и изграждане на съпътстваща инфраструктура.

Общините имаха една година да подготвят предложенията си. Те трябваше да извършат анализ на състава на битовите отпадъци и на базата му да определят капацитета на съоръженията. Точно това обаче е затруднило общинската администрация, а на някои места тя е започнала да работи късно по проектите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Пожар на сметището в Бобошево

Доизживяването на старите сметища - пожароопасно и неекологично

Над 40 стари сметища са закрити в рамките на година и половина, а на територията на страната са изградени 18 нови системи за управление на отпадъците. Въпреки заплахата от евросанкции още от юли 2009 година, когато страната ни е трябвало да..

публикувано на 16.08.16 в 15:58