Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено положение в община Харманли заради огромен пожар

| обновено на 20.08.16 в 20:01
Хората в селото помагат в гасенето на пожара.
Снимка: Александър Александров

Ситуацията край харманлийските села Изворово и Дрипчево, където около 17,00 ч в събота избухна огромен пожар, остава е критична, динамична и бързо променяща се. Но всички налични екипи - огнеборци, служители на горското стопанство и местното население, полагат всички възможни усилия, за да овладеят стихията, която бушува в опасна близост до двете села. Те засега успяват да овладеят стихията и успокояващата новина е, че към момента не се налага евакуация на населението.

Обстановката обаче се усложнява допълнително заради лошата видимост и заради вятъра, който постоянно мени посоката си. Горят широколистни гори, земеделски ниви, храсти и треви.

От община Харманли, където е в сила бедствено положение, съобщиха, че мобилизират служителите си, за да се включат в гасенето на пожара. Площта му е огромна, но още не може да се прецени колко са засегнатите декари. Това обясни за програма „Хоризонт“ началникът на харманлийската пожарна Слави Спасов.

Областният управител на Хасково Станислав Дечев е изпратил искане до министерството на отбраната за включване на военни части в потушаването на пожара. Но това ще стане утре. Ще се търси и съдействие за хеликоптер.

Работата по гасенето на пожара ще продължи през цялата нощ. Все още не са ясни причините за подпалването.

През последните две седмици на територията на Хасковска област имаше няколко подобни по мащаби пожари, причинени от човешка немарливост.  Глобата в такива случаи за причинителите е от 2000 лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!