Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големият пожар в Сакар планина е овладян

Отменено е бедственото положение

| обновено на 22.08.16 в 16:04
Снимка: БГНЕС
Големият пожар в Сакар планина вече е овладян. Отменено е бедственото положение в община Харманли. На място продължават да дежурят екипи от пожарникари и горски служители. Предполага се, че огънят е тръгнал при почистване на ливади и е причинен от 27-годишен тракторист. Той е задържан за денонощие. Огънят унищожи 50 хиляди декара гори, пасища и ниви със слънчоглед.

Директорът на Хасковската противопожарна дирекция Николай Вълчев заяви пред "Хоризонт", че тази година няма данни за умишлено запалени пожари, но като проблем се очертава чистенето на пасища с цел получаване на европейски субсидии. В този район подобно чистене в периода от юли до октомври води до тежки проблеми.

По-рано областният управител на Хасково Станислав Дечев обясни пред "Хоризонт":

На този етап можем да кажем, че е овладян, но не е напълно локализиран и потушен. Надяваме се в рамките на днешния ден всичко да приключи. Все още се търсят хората, които са го причинили. Огромни са щетите, все още се оценяват.

Дечев подчерта, че почистването на пасища трябва да става до месец май, както е по наредба, за да не възникват такива огромни пожари, които ощетяват много земеделски стопани и водят до бедствено положение. 


Другият голям пожар, който се разпали вчера следобед край свиленградското село Миладиново, унищожи 1000 декара, сред които и широколистна гора. Той вече е овладян.

В 6 области на страната за днес е обявен "червен" индекс за опасност от пожари: Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали. При "червения" индекс са възможни бързоразпространяващи се много силни пожари, трудни за овладяване, уточняват от Националния институт по метеорология и хидрология. Възможни са пожари и в някои части на областите Смолян, Благоевград, Сливен и Стара Загора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Жителите на харманлийското село Изворово са предупредени за евентуална евакуация, заради големия пожар

Жителите на харманлийското село Изворово са предупредени за евентуална евакуация, заради големия пожар, който избухна вчера и обхвана близо 50 хиляди декара. Продължава бедственото положение в община Харманли, но ситуацията в Изворово е..

обновено на 21.08.16 в 18:06

20 пожара са възникнали през последните три дни в Сливенско

За последните три дни в Сливенска област са възникнали 20 пожара. Те са обхванали близо 350 декара сухи треви, храсти и площи с отпадъци. Огнеборците от Сливен не са позволили пожарите да обхванат горски масиви и са спасили от огъня три сгради.  При..

публикувано на 22.08.16 в 13:08