Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се младите българи с квалификация в чужбина, които търсят работа в България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Все повече млади българи с квалификация и опит в чужбина търсят реализация на българския трудов пазар. Това показа поредното издание на кариерния форум "Кариера в България - защо не?".

Растежът на икономиката, бързо развиващите се компании и бизнес средата като цяло изглежда връщат все повече българи у нас. Ежегодно форумът среща повече от 1000 млади специалисти, обучавали се и трупали опит в чужбина, с представители на десетки фирми, които имат нужда от техните компетенции и могат да предложат добри възможности за кариерно развитие.

Общо взето за два дни ме взеха, където исках да работя, така че нямаше как да стане, казва Радослав Русев.

Борислав Божинов обаче няма същия късмет. Срещнахме го разочарован, че въпреки опита от чужбина, не успява в България: 

Не успях да си намеря работа бързо и вече става втора година, в която не успявам да си намеря работа. 

Какво търсят компаниите и отговарят ли младежите на техните изисквания, разказва Диана Дикова, консултант "Човешки ресурси" в строителната компания: 

В момента имаме нужда от строителни инженери и тъй като ние сме представители на пътно-транспортно строителство, се интересуваме от хора, които имат образование и опит в тази сфера. Това, което можем да предложим, е привилегията да работят в международен строителен концерн в България. Да са близо до роднините, до приятелите си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!