Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Половината данъкоплатци възразяват срещу "плоския данък"


Според национално допитване половината от данъкоплатците възразяват срещу "плоския данък" и смятат системата за облагане за несправедлива. 
Изследването е част от проект "Заедно за данъчна справедливост", финансиран от Европейската комисия в 18 европейски държави.
Една трета от доходите у нас покриват преките данъци и осигуровки, но това, което прави данъчната ни система несправедлива в сравнение с европейските държави са невидимите данъци под формата на ДДС и лицензи, казва икономическият координатор на проекта Димитър Събев:
Това са, когато отидем да си купим хляб, когато отидем да си заредим гориво на автомобила, когато отидем да си купим чушки, хората го плащат и в това отчетността в България е по-ниска, тъй като хората не знаят всъщност какво излиза от техния джоб.
Другата несправедливост на системата – приходите от корпоративните данъци – са с един милиард по-малко в сравнение с тези на физическите лица. И редица европейски държави критикуват българската данъчна система като от офшорен тип заради ниските данъци. Затова решението е промяна, казва Събев.
Имотните данъци на най-богатите да бъдат обложени адекватно, ДДС може би би следвало да се намали в храни, лекарства, задължително книги.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!