Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Петкова: България ще погаси голяма част от дълга си за АЕЦ "Белене" до края на годината

| обновено на 17.09.16 в 14:44
Снимка: Таня Харизанова
Страната ни започва да изплаща дълга си към Русия за АЕЦ Белене, който е в размер на 670 милиона евро. До края на годината ще бъде погасена по-голямата част от сумата  в размер на 400 милиона евро, потвърди във Враца енергийният министър Теменужка Петкова в отговор на въпрос на "Хоризонт". Късно снощи информацията беше оповестена от руската агенция ТАСС. 
Ние ще платим това свое задължение на няколко транша, като първият транш ще бъде до края на тази година, като нашето намерение е да платим основната част. След като бъде извършено основното плащане, тогава ще търсим споразумение за това да уточним в какви срокове ще бъдат платени останалите две вноски.
Темата за арбитражното решение, което постанови НЕК да плати на руската компания "Атомстройекспорт" за реакторите за Белене 670 милиона евро, е била обсъдена вчера във Варна на среща на междуправителствената комисия Русия - България. От наша страна е присъствала Теменужка Петкова, а от руската първият заместник-министър на правосъдието на федерацията Сергей Герасимов
Часове след срещата агенция ТАСС разпространи интервю с Герасимов, в което той съобщи, че започва плащането на дълга. 
Герасимов обяснява, че погасяването вероятно ще стане на няколко транша и първият, в размер на 400 милиона евро, ще бъде платен на руската страна до края на годината.

Енергийният министър посочи, че на този етап НЕК не разполага със средствата, които трябва да плати, но ще се търсят различни варианти, един от които е държавен кредит. Относно дължимата лихва в размер на 167 хиляди евро на ден се очаква тя да бъде намалена, защото има технически грешки, за които е сезиран Арбитражът и е уведомена руската страна, каза още Петкова
 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!