Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Началото на операцията на иракските въоръжени сили за отвоюване на Мосул от "Ислямска държава" е водеща тема за днешните чуждестранни издания.

Дългоочакваната кампания започна, пише Ню Йорк таймс и припомня, че "Ислямска държава" превзе втория по големина град в Ирак преди повече от две години.

Вашингтон пост посочва, че операцията е обединила иракската армия и полиция, кюрдски, сунитски и шиитски милиции - въоръжени сили, чиито планове често влизат в противоречие.

Иракската армия започна Майката на всички битки, пише британският,  Дейли телеграф, като подробно се спира върху ключовото значение на тази военна операция.

Започналата битка за Мосул, както и отвоюването на сирийското село Дабик от "Ислямска държава", са централни теми на турския печат днес.

Вестник "Хюриет" пише, че Свободната сирийска армия е успяла да отвоюва Дабик с помощта на турските въоръжени сили, а следващата цел ще бъде връщането на контрола над намиращия се на 8 километра Ал Баб.

Представители на кредиторите днес пристигат в Атина за втора проверка на споразумението по третата стабилизационна програма, в рамките на която Гърция получава финансови инжекции. Кредиторите идват, за да обсъждат бъдещето на трудовите отношения и за да бъдат въведени нови правила на пазара на труда в Гърция през следващите години, коментира вестник "Нафтемборики".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!