Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се 2016 година да е рекордна за българския туризъм

4 милиарда и 700 милиона са приходите от международен туризъм за първите осем месеца на годината

| обновено на 28.10.16 в 11:14
Снимка: Венета Павлова

Националният съвет по туризъм ще заседава днес в Пловдив. На заседанието ще бъдат представени отчетите за изтеклото лято на Комисията за защита на потребителите, Българската агенция по безопасност на храните, Националната агенция за приходите и МВР. Ще бъде обсъдена и готовността за предстоящия зимен сезон.

Очакванията са 2016 година да е рекордна за българския туризъм с ръст от около 11 на сто.

4 милиарда и 700 милиона са приходите от международен туризъм за първите осем месеца на годината, което е с 15 % повече в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщи министър Николина Ангелкова, която посочи, че летният сезон е бил рекорден за туризма на страната. В активния летен сезон от юни до септември страната ни е посетена от над 5 милиона чуждестранни граждани, а техният брой е нараснал с повече от 18 на сто спрямо същите месеци на миналата година. За деветте месеца у нас са били 7 милиона чуждестранни туристи, което е 15% повече от миналата година. За същия период близо 2,9 милиона българи са останали в страната за своята почивка, като те бележат увеличение от 8 на сто. Николина Ангелкова посочи очакванията до края на годината:

Чуждестранни туристи и български туристи очакваме да бъдат около 11 милиона общо, което ще бъде ръст около 10,2-11 процента.

В активния летен сезон министерството е активирало проверките в местата за настаняване и хранене, като за различни нередности на плажовете са наложени неустойки за 840 хиляди лева. Проверките ще продължат и по време на зимния сезон, като целта е подобряване качеството на продукта, посочи министър Николина Ангелкова. Тя уточни, че Германия е на 1-во място по брой туристи, с увеличение от 33%. Ръстове има и на руските и полските туристи, както и на тези от Чехия, Украйна, Словакия, Франция и Холандия. От сега се работи за следващото лято, като страната ни ще продължи да се рекламира чрез каталозите на големите туроператори:

На база на преговорите, които водим в момента с водещите туроператори, знаете, че основно заложихме на този метод на реклама, ние и към момента имаме предварителни уговорки за лято 2017-а година за ръст от 30 % на база на ръста, който имаме тази година.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!