Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес храните в детските заведения трябва да бъдат произведени по утвърдени стандарти

От днес храните, които се предлагат в детските заведения, трябва да бъдат произведени по утвърдени стандарти. Изискването е задължително за всички доставчици на продукти в детските градини и училищата и е в сила включително за безплатните закуски, които децата до 4 клас получават. 
Изискването за здравословно хранене на децата е безкомпромисно. Всички налични стандарти от днес са задължителни, обясни д-р Камен Николов от Агенцията по храните. Той посочи още:
Млякото и млечните продукти по БДС-стандарт, хлябът по утвърден стандарт "България", за лютеницата  - по утвърден браншови стандарт, месните (произведения - бел. ред.) по утвърден стандарт "Стара планина", както и за олиото по утвърден браншови стандарт.
Наредбата забранява също на децата да се предлагат млечни храни с растителни мазнини. Не допуска използването на така наречените Е-та или така наречените добавки в храните, оцветители, консерванти, подобрители, поясни д-р Николов.
Изискването е от миналата година, но фирмите-доставчици имаха гратисен период, за да изчерпят наличните количества храни. От днес неспазването на наредбата се санкционира, като минималната глоба е 1000 лева.
Към момента доставчиците твърдят, че новите изисквания няма да оскъпят храната в училищата и детските градини.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!