Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама е в Атина на двудневна официална визита.

Барак Обама е в Атина на двудневна официална визита. Невиждани досега мерки за сигурност превърнаха Атина в истинска крепост. Над четири хиляди полицаи охраняват града, напълно са затворени всички пътища по маршрута на американския президент.

Първата среща на Барак Обама е с гръцкия държавен глава - Прокопис Павлопулос. По програма почти два часа след това ще продължи работната среща с премиера Алексис Ципрас.

Очаква се Атина да получи подкрепа за орязване на дълга, за реализиране на енергийни проекти, както и помощ за справяне с бежанската криза. В отговор Ципрас ще поеме ангажимент за активност в борбата с тероризма. Атина очаква дори декларация от страна на американския президент за решаване на кипърския въпрос, но от своя страна Вашингтон ще поиска бърз резултат по спора за името на Македония.

След разговорите между Обама и Ципрас ще се проведе и пресконференция, която се очаква с голям интерес от световните медии.

  От съображение за сигурност полицията забрани всякакви демонстрации днес и утре до края на визитата. Въпреки забраната, два синдиката призоваха за протестна демонстрация тази вечер пред американското посолство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!