Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган критикува съюзниците на форум на НАТО в Истанбул

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ситуацията в Близкия изток и участието на НАТО в борбата срещу тероризма, а също и мерките, които ще бъдат взети срещу руската заплаха спрямо балтийските държави и Полша, са основните теми, които обсъждат участниците в 62-ата пленарна сесия на алианса, която се провежда в Истанбул.
На сесията, в която участва генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, се очаква да бъде избран нов председател на парламентарната асамблея на мястото на Майк Търнър, чийто мандат свършва.
Началото на днешното заседание премина на фона на критиките, които турският президент  Ердоган отправи към НАТО и САЩ.
У членове на признати от нас терористични групировки, действащи в Сирия и Ирак, е намерено оръжие, произведено от наши приятели и съюзници, заяви Ердоган.
По думите му става дума за предоставяне на оръжие на кюрдските формирования Партия на демократичния съюз  и Отрядите за народна защита в Сирия, които Анкара счита за терористични групировки.
Съюзниците казват, че ще подкрепят тези групировки, докато воюват против „Ислямска държава“. Добре, хайде тогава да подкрепяме и „Джабхат ан Нусра“. Те също воюват против "Ислямска държава", допълни Ердоган, според когото е неприемливо да се правят разлики между терористичните организации.
Турският президент призова страните от НАТО да помогнат за създаването на територия, свободна от терористи, която по думите му ще е от значение както за Сирия, така и за Ирак.
По отношение на бежанците, които идват в Турция от тези две страни, Ердоган посочи, че държавата ще държи вратите си отворени за всички, които бягат от бомби за разлика от Европа,  която според турския лидер трудно взима решения за прием на бежанци.

В същото време НАТО не взе отношение спрямо арестите на журналисти и депутати в Турция. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг не засегна тази тема в изказването си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!