Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предстоящото днес гласуване в Европарламента за временно замразяване на преговорите с Турция за членство в Европейския съюз е сред водещите теми в турския печат. "Предупреждение от президента Реджеп Ердоган към Европарламента: Вотът няма стойност за нас", пише в заглавие в. "Сабах". В изказването си държавният глава заявява, че Турция е загрижена за европейските ценности, но от ответната страна не вижда конкретна подкрепа и спазени обещания.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас призова депутатите от управляващата партия СИРИЗА да бъдат единни, добавяйки че правителството е отдадено на целта текущият спасителен пакет за страната да бъде изпълнен, информира вестник "Катимерини".  Ципрас обаче предупреди, че провал на преговорите с европейските кредитори може да предизвика предсрочни избори в страната.
Евродепутатите признаха официално кремълската пропаганда и приканиха страните от Европейския съюз да й се противопоставят, пише "Независимая газета". С обвинението, че разпространяват дезинформация, руски медии са обявени за заплаха, надвиснала над европейските ценности, наред със забранената и в Русия групировка "Ислямска държава". "Комерсант" цитира остри изказвания на депутати от Държавната дума, нарекли резолюцията "русофобска диващина" и предупредили, че Москва ще отговори "много твърдо" на подобни стъпки от страна на ЕС.
Доналд Тръмп обмисля да назначи републиканеца Бен Карсън за министър на жилищното строителство и градоустройството, съобщи вестник "Уолстрийт джърнъл". Говорителят на Карсън обаче заявил пред Ройтерс, че още няма отправено предложение, а Тръмп просто е помолил пенсионирания неврохирург да обмисли варианта. 65-годишният Карсън даде подкрепата си за Тръмп, след като отпадна от надпреварата за кандидат-президентска номинация на Републиканската партия. 
Френският сатиричен седмичник „Шарли Ебдо“, чиито офиси в Париж бяха обект на джихадистко нападение през януари 2015 г., на 1 декември ще пусне свое издание на немски език, пише "Гардиън". Причината за това е оказаната от Германия подкрепа за работата на „Шарли Ебдо“. Германската версия първоначално ще бъде издадена в 200 хил. екземпляра и ще съдържа основно статии и карикатури, преведени от френски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!